Verschil tussen Videobellen en Videoconferentie

Elkaar even spreken kon al heel lang via een telefoongesprek. Laatste jaren is 'chatten' in de mode geraakt. Kleine berichtjes intikken die snel met elkaar worden uitgewisseld maakten het voor het eerst mogelijk om asynchroon gesprekken te voeren. Momenteel is beeld bij het gesprek bijna niet meer weg te denken. (Zometeen met 5G zal dit de standaard worden).


Videobellen
 
Met videobellen bel je iemand op en kun je elkaar in beeld zien. Dit kan een-op-een (en soms met meerderen) en met vele appjes. Facebook, Google, Apple hebben allemaal een of meerdere appjes. Telefoonmaatschappijen komen soms met eigen appjes net als telefoonfabrikanten. Bekende voorbeelden zijn o.a. Skype, Facetime, DUO, Google Hangout en talloze anderen andere appjes.

Videoconferentie

Een videoconferentie kun je het beste vergelijken met een spreekkamer. Met een videoconferentie 'bel je niemand op'. Je reserveert als het ware op een bepaald tijdstip een ruimte en nodigt daar personen voor uit. Deze afspraak zet je bijvoorbeeld in de agenda. Op het afgesproken tijdstip klikken genodigden de afspraak in de agenda open en vinden daar de link naar de 'spreekkamer'. Na het klikken op die link, eventueel na het verstrekken van het wachtwoord, komen genodigden in de spreekkamer waar ze elkaar kunnen zien en met elkaar kunnen spreken. Videoconferenties werden vooral in de zakelijke markt gebruikt. Door het gedwongen thuisblijven en thuiswerken is deze toepassing zeer populair geworden in huiselijke kring. Zo kun je makkelijk met meerdere familieleden en vrienden of collega's afspreken en elkaar zien en spreken. 

Welke functies in een Videoconferentie app?

 • Uitnodigen via link in een agenda-item. Dan kun je bijeenkomsten van te voren inplannen. Op het afgesproken tijdstip klikt Iedereen op de link in de agenda om het gesprek binnen te gaan. 
 • Uitnodigen via een link. Voor diegenen (?) die geen elektronische agenda gebruiken. Die link kun je dan vantevoren sturen via sms, mail, etc..
 • Wachtwoord. Gaat de uitnodiging via een link? Dan is het aan te raden om via een sms het wachtwoord te versturen voor optimale veiligheid.
 • Inbellen met nummer en pincode. Handig als je bijvoorbeeld op jouw apparaat via Google telefoontegoed belt. (Heeft iedereen internet? Dan niet nodig).
 • Weergave kiezen. Sommige apps tonen automatisch diegene die het woord voert. Dit kan wel eens lastig zijn. Liever klik je zelf op een gezicht om die in beeld te brengen. Een tegelweergave toont alle aanwezigen op je scherm zodat je iedereen ziet.
 • Microfoon of camera aan-/uitzetten. Kun je voor jezelf in alle apps zelf doen. Voor grotere groepen is het belangrijk dat dit centraal gedaan kan worden om achtergrond geluiden en door elkaar heen praten te voorkomen.
 • Hand opsteken. Om het woord te vragen kun je natuurlijk jouw hand opsteken in beeld. Sommige apps hebben daar een functie voor.
 • Bijeenkomst vergrendelen. Is iedereen binnen? Dan gaat de deur dicht en kan er niemand meer binnenkomen. Prettige functie om de voortgang te bewaken.
 • Opnemen van de bijeenkomst. Sommige apps laten het opnemen van een bijeenkomst toe. Mocht dit niet door de app aan de deelnemers getoond worden dan is het wel zo netjes om dit van te voren even te vertellen.
 • Content delen. Meestal zal tijdens een vergadering iemand iets willen laten zien. Dan is het delen van het scherm gewenst. Meestal heb je dan de keuze tussen 'Volledig scherm' of 'Appvenster'. Tip: Heb je jouw videogesprek in een tabblad van jouw browser? Trek deze dan even los naar een apart venster om een ander tabblad te kunnen selecteren.
 • Content van Youtube delen. In Jitsi kun je gezamenlijk naar een YouTube filmpje kijken. Kan om allerlei redenen erg handig zijn.
 • Live streamen. Als je een gesprek live wilt uitzenden via bijvoorbeeld YouTube.
 • Blur achtergrond. Een geavanceerde functie om achtergronden wat wazig te maken.

Voorbeelden Videoconfererentie apps

Zoom

Een applicatie die erg onder vuur heeft gelegen vanwege de lekkende veiligheid en privacy-problemen. Door al die aandacht hebben ze snel maatregelen moeten nemen en voor wie het aandurft, hier is de link: https://zoom.us/ 

https://meet.google.com/

Hangouts Meet is de zakelijke variant van Hangouts (naamsverandering dit jaar?) waarmee tot 250 personen kan worden afgesproken. Iedereen kan deelnemen aan een Hangouts Meet. De bijeenkomst kan alleen door een GSuite zakelijke gebruiker geïnitieerd worden. Google probeert de functionaliteit met zo weinig mogelijk dashboards of knopjes te verzorgen. Het is daardoor zeer overzichtelijk maar soms heb ik toch de neiging om een knopje te zoeken voor een functie die ik mis.

JitSi

Dit is een aparte toepassing omdat dit de enige public domain oplossing is. Deelnemers hoeven geen account te hebben. Je kunt deelnemen via een browser op je computer of via je smartphone. Voor deelname via smartphone moet je wel even een appje downloaden. Iedereen kan dus meedoen!
Je kunt zelf een naam geven aan de conferentie. Op een computer kun je in de browser gewoon de link naar de conferentie volgen. Eventueel een wachtwoord ingeven (als deze is ingesteld) en je bent binnen. Op de telefoon geef je in de JitSi app de naam van de conferentie in. Qua functionaliteit voldoet deze app ruimschoots. Er is zelfs integratie met Google Agenda mogelijk zodat je vergaderingen via JitSi vooraf kunt inplannen. Ik heb goede ervaringen met Windows-, Apple- en Chromebook-gebruikers met verschillende browsers en telefoons deelnemend aan één conferentie.
Een aanrader: https://jitsi.org/

GoToMeeting

Zeer professionele toepassing met uitgebreide functies. Qua veiligheid en bereik te prefereren boven Zoom. Speciale functies voor de organisator van de meeting en degene die een presentatie geeft. Er is een proefversie te gebruiken met alle functies. Neem je jouw organisatie serieus? Zoom dan even verder naar GoToMeeting. Voor meer informatie: https://www.gotomeeting.com/

8x8

Deze dienst is niet zozeer een reële optie maar laat zien waar het naar toe gaat met zakelijke telecom services. Bij 8x8 kun je telefoonnummers kopen, een automatische receptionist, een call center en kun je, behalve natuurlijk een-op-een gesprekken met of zonder beeld, ook videoconferenties beleggen. Zeer professioneel en voor zakelijk gebruik. Telecom in de toekomst: 8x8.com


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?