Gebruik een '+' in je e-mailadres

Plusteken

Bij de meeste mailadressen kun je een +teken gebruiken. Dit is handig als je:
  1. jouw binnenkomende mail wil filteren
  2. unieke e-mailadressen wil uitgeven bij het aanmaken van accounts
Je hoeft hiervoor geen nieuwe e-mailadressen aan te maken, jouw mailserver negeert het +teken en alles wat daarachter staat tot het @teken. Wat je ook tussen het +teken en het @teken plaatst, de post komt altijd aan.


1. Binnenkomende mail filteren

Voorbeeld webwinkel
Bij het aanmaken van een account bij een webwinkel moet/kun je meestal mailadres opgeven. Stel dat jouw e-mailadres is: josr.bakk@provider.nl. Dan moet je in jouw mailbox voor elke webwinkel een filter maken als je de binnenkomende mail wil filteren en wil labelen met bijvoorbeeld 'shop' om alle e-mail automatisch onder dat label onder te brengen.

Wanneer je altijd, bij het opgeven van een mailadres bij een webwinkel, het +teken gebruikt en daarachter 'shop' invult; josr.bakk+shop@provider.nl, dan hoef je slechts één filter aan te maken in je mailprogramma om alle post van webwinkels onder één label onder te brengen. Bij Gmail maak je dan een filter op alle mail gericht aan josr.bakk+shop@gmail.com, laat je deze de inbox wel/niet overslaan en ken je het label 'Shop' toe. Alle mail van webshops vind je dan in de toekomst onder dat label.

Om te checken of jouw provider c.q. mailserver hier goed mee omgaat test je van te voren even of een mailtje naar jouw mailadres met +shop bij je aankomt. Normaliter zou dit goed moeten gaan. Ik heb het getest met mijn Gmail-account en dat ging goed.

Heb je een klein bedrijf, dan zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan:
josr.bakk+verkoop@provider.nl
josr.bakk+inkoop@provider.nl
josr.bakk+administratie@provider.nl
josr.bakk+socialmedia@provider.nl
josr.bakk+nieuwsbrief@provider.nl
Maak je vervolgens 5 filters en gelijknamige labels, dan ziet jouw inbox er voortaan een stuk overzichtelijker uit.


2. Unieke e-mailadressen

Als je een stap verder wilt gaan en unieke e-mailadressen wilt uitgeven kun je ten alle tijden controleren of diegene die een e-mailadres van jou heeft gekregen dit ook goed registreert en niet aan derden ter beschikking stelt. Stel dat je dan, zoals het voorbeeld hierboven, het e-mailadres josr.bakk+mediamarkt@provider.nl registreert bij Mediamarkt kun je a. makkelijk een filter instellen op dit bedrijf en b. je weet dat er iets fout is als je van een andere bron op dit mailadres post ontvangt.

Helemaal waterdicht tegen spam of fraude is dit niet. Indien dit e-mailadres gestolen of 'uitgeleend' zou zijn dan weten de boeven ook wel dat ze het +teken tot het @teken weg moeten halen (kan automatisch). En dan weet je nog niet hoe ze aan jouw e-mailadres zijn gekomen. 
Dus een garantie tegen fraude is dit niet, maar het helpt wel. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?