Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

Waar sla ik mijn foto's op?

Foto's kun je bij je Google account op twee plekken opslaan; Google Drive of Google foto's.


(In de Nederlandse taalversie heet de app: Google Foto's)

Vuistregel als antwoord op de vraag ' Waar sla ik mijn foto's op?':
1. Als je jouw foto's in volledige resolutie wilt opslaan in de cloud kies je voor Google Drive.
2. Als je jouw foto's wilt organiseren in albums en deze direct, makkelijk, wilt delen, kies je voor Google Foto's.

1. Foto's in Google Drive

Je wilt volledige controle houden over jouw foto's en je wilt ze opslaan in de cloud (Google Drive). Normaliter zou je ze opslaan op een eigen harde schijf. Toch zijn er een paar redenen te bedenken waarom je je foto's in Google Drive zou willen opslaan.
 • Het is best goedkoop; Uitbreiden opslagruimte Google Drive naar 100 GByte kost € 20 per jaar, naar 200 GByte € 30 per jaar,
 • Eenmaal in de cloud opgeborgen hoef je zelf geen backups meer te maken,
 • Je kunt zelf een mappenstructuur creëren waarin je je foto's opbergt,
 • Mappen kun je delen met anderen,
 • Vanuit je Google Drive kun je makkelijk foto's publiceren op je website (Bijvoorbeeld met Google Sites),
 • Je kunt van elk apparaat, overal in de wereld, inloggen op jouw account en bij jouw gehele fotoarchief (in resolutie en formaat naar jouw keuze).

2. Foto's in Google Foto's 

Je bent geen professionele fotograaf en je maakt foto's om te delen met anderen. De keuze voor opslag in Google foto's ligt dan voor de hand.
 • Foto's op je smartphone worden automatisch opgeslagen in Google Foto's en zijn meteen overal online beschikbaar. Lekker handig dus!
 • Foto's ordenen in albums om complete albums te delen met anderen.
 • Anderen toestaan hun foto's toe te voegen aan een album. Vooral deze optie is leuk omdat je na een reis meteen alle foto's van alle deelnemers bij elkaar hebt om een leuk fotoboek te maken. (Zie 'Album delen' hieronder).
De opslag van jouw foto's gaat (nog) niet ten koste van jouw (gratis) opslagruimte van jouw Google account. Bedenk wel dat jouw foto's in een geoptimaliseerde compressie worden opgeslagen door Google. Veel last zul je hier niet van hebben; de foto's blijven geschikt voor zowel weergave op scherm als afdrukken in een fotoboek. Maar het is dus niet gelijk aan het origineel. Daarom dus minder geschikt als archief voor professioneel gebruik. Ook zijn er beperkingen ten aanzien van formaten die door professionele fotografen worden gebruikt. Zie ook de Help van Google.
Tip: Je kunt van je computer foto's uploaden naar Google Foto's. Als je die functie (boven in de navigatiebalk) selecteert zie je dat je ook vanuit je Drive foto's kunt uploaden naar Google foto's! Handig als je besluit je foto archief in Drive te houden en selecties wilt gebruiken in Google foto's.

Album delen

Vanwege de wet op de privacy wordt het steeds lastiger om complete albums te publiceren. Een handige manier om hier onderuit te komen is gebruik te maken van het delen van Google Foto albums. Wel de lusten; iedereen kan de foto's bekijken, niet de lasten; de foto's staan niet openbaar.

Opties bij het delen van een album:
 • Uitsluitend personen die je persoonlijk uitnodigt. Of,..
 • Delen met de link. Dit heeft als voordeel dat reisgenoten de link kunnen doorgeven aan andere reisgenoten. Ook kun je deze methode gebruiken als je bijvoorbeeld op je Facebook pagina de deelnemers wilt uitnodigen indien je daar geen emailadres van hebt. Zou er iemand onterecht lid worden van jouw album kun je door te klikken op het icoontje van deze account deze persoon (bovenaan in het album) eenvoudig blokkeren.
 • Anderen foto's laten toevoegen. Dit scheelt een hoop gedoe. Je hebt zo snel een compleet album.
 • Dit maakt het album meteen 'social'. Alle deelnemers aan het album kunnen commentaar of opmerkingen plaatsen bij de foto's of likes geven. Vreemd is echter dat als de hele wereld niet mee kan lezen er minder van deze optie gebruik gemaakt wordt. Toch raad ik gebruikers aan wel teksten toe te voegen aan foto's. Zeker als er een (fysiek) fotoboek gemaakt gaat worden is dit leuk; de teksten kunnen gebruikt worden om bij de foto's op te nemen in het boek.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?