In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?

Samen Online Werken aan Website
Deze week met een klant aan een openbare website gewerkt. In 2 dagen was de website klaar inclusief een uitgebreid formulier. Zonder bij elkaar te komen! We hebben alles online gedaan.

Hoe is dat mogelijk?
Het betrof een kleine website met slechts enkele pagina's. Wel moest de bezoeker een uitgebreid formulier kunnen downloaden om in te vullen. Opdrachtgever wilde dit niet online. De website moest in elk geval responsive zijn (automatisch aan scherm aanpassen), veilig (https) en makkelijk door opdrachtgever bij te houden. Website moest openbaar op internet gepubliceerd worden en aangemeld bij zoekmachines.

Omdat de opdrachtgever bekend was met Google Drive was het al snel duidelijk dat we dit vanuit Google Drive gingen doen.

Wat hebben we gebruikt?
Met Google Sites hebben we de website gemaakt en met Google Documenten hebben we het formulier gemaakt. Die laatste lijkt een beetje vreemd. Met Google Formulieren kun je immers heel mooi online formulieren maken. Vanwege de aard en complexiteit van het formulier hebben we besloten dit in Google documenten op te maken, te downloaden als PDF en deze in de Drive 'gedeeld met iedereen met link' op te slaan. Op deze wijze konden we een button maken op de website naar het formulier om te downloaden of te printen.

Google Documenten
Het mooie van Google Documenten is dat je samen, tegelijkertijd, in een document kunt werken. De klant kon beginnen met het intypen van de teksten (vragen en opties) en ik kon met de layout en tabellen aan de slag. Dit werkte razendsnel want ik hoefde geen teksten in te typen. Ik moest ze alleen op de juiste plaats zetten. Aan de rechterkant van het document hadden we een chatvenster open (standaard functie binnen Google Documenten) en konden we tijdens het maken overleggen over precieze formuleringen en layout.

Google Sites
Een website is binnen Google Drive ook zo gemaakt. Met de knop Nieuw koos ik Google Site, deelde deze met het Google account van de klant en beperkte de wijzig-rechten tot ons tweeën. Ook stelde ik in dat bij publicatie uitsluitend wij tweeën de website konden zien. Pas als de website klaar is en getoond mag worden aan het grote publiek zal die laatste instelling worden gewijzigd en wordt de domeinnaam van de klant ingesteld voor deze website.

Zoals vaker voorkomt was er al een oude website met oude content. Nu heb ik gelukkig een groot beeldscherm op mijn bureau dus ik kon rechts de oude website op mijn scherm zetten en links de nieuwe. Met copy-paste heb ik de teksten overgezet naar de nieuwe website en daar hebben we deze aangepast. Om tijdens het bouwen aan de website overleg te kunnen hebben hadden we een Hangout scherm open staan. Hangout is een zeer professioneel chat-programma voor online overleg met ingebouwde functies om scherm te delen en video en/of spraak aan/uit te zetten. Een beter programma is er gewoonweg niet.

In de tijd dat de klant in de website de tekst aan het wijzigen was heb ik in Photoshop het logo onderhanden genomen om het contrast en kleur te verbeteren en een Favicon (klein icoontje naast de naam in het tabje van de webpagina) aan te maken. Na het plaatsen van deze twee grafische elementen hebben we samen naar de webpagina's gekeken en de layout definitief gemaakt. De pagina's zijn toen stuk voor stuk als image opgeslagen en in een zip-bestandje aan de bestuursleden gezonden ter goedkeuring.

Bekijk de website via deze link.

Bovenstaand proces had een doorlooptijd van 2 werkdagen.

Zo kan het dus ook!

Wil jij dit ook eens proberen? Misschien voor een interne website of toch een openbare website? Neem contact met me op, dan plannen we de dagen in en gaan we aan de slag.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?