Hoe 'Groen' ben jij eigenlijk met jouw Internet-gebruik?

'Stuur nooit meer een foto via mail of WhatsApp!' had ook de titel kunnen zijn van deze bijdrage.

Wanneer je een foto opstuurt via email of een social app als bijvoorbeeld WhatsApp: 
 • Een foto is al gauw tussen de 2 en de 5Mb.
 • Deze foto wordt over het internet verzonden en dit kost CO2 (zie hieronder).
 • Deze foto belandt in de inbox van de email.
 • Indien via Social app verzonden belandt de foto in het geheugen van je mobiele telefoon.
Helaas blijft het vaak niet bij één foto maar worden er soms tientallen foto's tegelijk verzonden. Zo behoor je niet alleen tot de grotere vervuilers, je zadelt de ontvanger ook op met een probleem; deze moet na het bekijken, jouw foto's gaan opruimen van zijn computer of telefoon. En als de ontvanger automatische synchronisatie aan heeft staan met een cloud-toepassing, zijn al die ontvangen foto's van jou ook in die omgeving opgeslagen (ze worden nóg een keer via internet verzonden) en moeten ze daar óók verwijderd worden. Hoe leuk jouw intentie ook was toen je de foto's verzond, het wordt langzaamaan toch irritant.
Jouw privacy is er ook bij gebaat dat je je foto's nooit meer verzend. Ontvangers die de foto ontvangen, ontvangen eigenlijk een duplicaat. Dit duplicaat kan weer verzonden worden aan derden, enzovoort. Je hebt dan totaal geen idee meer waar jouw foto's uiteindelijk belanden.

De oplossing voor het CO2 gebruik en privacy bij delen van foto's (of video's): Zet je foto's in een online album en deel de toegang tot dat album. Zo hoef je dus nooit meer foto's te versturen en worden jouw foto's niet meer talloze keren gedupliceerd.

Het internet gebruikt meer energie dan je denkt

Zo verbruik je bijvoorbeeld energie:
 • als je jouw e-mails raadpleegt
 • als je iets op het internet zoekt
 • als je jouw Facebook-status bijwerkt.
Wanneer je op het internet surft, doe je bovendien een beroep op een massa informatie die is opgeslagen op servers in datacentra. Die gebruiken heel veel energie.
Internetgebruik brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. In Europa neemt informatie- en communicatietechnologie (ICT) ongeveer 2% van de uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening. Tegen 2020 zou dit cijfer nog met 10% toenemen tot 2,2% van de wereldwijde uitstoot.
 • Een e-mail van een megabyte (1 MB) die gedurende vijf minuten op het scherm wordt gelezen en niet wordt geprint is in totaal verantwoordelijk voor 20 g CO2. Een jaar lang twintig e-mails per dag lezen komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer ruim 1.000 km met de auto wordt afgelegd.
 • Wanneer een surfer een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh, wat ongeveer 0,8 g CO2-equivalent vertegenwoordigt. Dat loopt echter op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kilo CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.
 • Ook datacentra zijn grote stroomverbruikers. In 2010 namen die centra met hun miljoenen servers tussen 1,1 en 1,5% van alle stroomverbruik ter wereld voor hun rekening. En wist u dat een van de datacentra van Microsoft in de VS 48 megawatt/h per jaar verbruikt? Dat is het equivalent van het vermogen dat 40.000 huizen verbruiken.
 • Om zijn honderden miljoenen gebruikers van dienst te zijn, gebruikt Facebook ongeveer 60.000 servers die de klok rond draaien en enkele duizenden servers om gegevens op te slaan. Om die hele installatie te laten werken, is een vermogen van 18 megawatt (MW) nodig, wat neerkomt op een verbruik van minstens 200.000.000 kWh per jaar. Dat is de energie die iets meer dan 70.000 gezinnen in een jaar zouden verbruiken! De datacentra van Facebook stoten 120.000 ton CO2 per jaar uit, wat overeenkomt met iets meer dan 10 miljoen ritten van 75 km in een gemiddelde auto die 150 g CO2/km uitstoot. 

Stukje uit een bijdragen van Two Sides*:

De CO2-voetafdruk van e-mail (is vrij groot!)
Maar moeten we ons zorgen maken over de CO2-voetafdruk van een paar e-mails? Nou ja, het zijn er niet een paar! Volgens het 2015 rapport over e-mailstatistieken van The Radicati Group, een marktonderzoeksbureau voor technologie, wordt het aantal wereldwijd verzonden e-mails per dag op 205 miljard geschat. Verwacht wordt dat dit cijfer met een gemiddeld jaarlijks percentage van 3% zal groeien en tegen het einde van 2019 ongeveer 246 miljard zal bereiken. Dit betekent dat bijna 2,4 miljoen e-mails per seconde worden verzonden en dat jaarlijks 74 triljoen e-mails worden verzonden.

Ervan uitgaande dat alle e-mails de laagste schatting (0,3 g CO2 elk) uitstoten, zou de totale wereldwijde CO2 die wordt gegenereerd door e-mails 22 miljoen ton CO2 per jaar zijn. Dit komt overeen met de hoeveelheid broeikasgassen die door bijna 5 miljoen auto's wordt geproduceerd. Als alle e-mails de hoogste schatting geven (50 g CO2 per e-mail), zou er jaarlijks ongeveer 4 miljard metrische ton CO2 worden gegenereerd door e-mails die over de hele wereld worden verzonden. Dit komt overeen met de CO2-uitstoot die jaarlijks door 890 miljoen auto's wordt uitgestoten. Het antwoord ligt ongetwijfeld ergens tussenin.

Enkele tips om energie te besparen en de CO2-uitstoot terug te dringen:

 • Print e-mails alleen uit als het echt nodig is en doe dat dan dubbelzijdig.
 • Optimaliseer de grootte van documenten om bestanden minder zwaar te maken.
 • Stuur een link door i.p.v. een bijlage en comprimeer grote bestanden.
 • Tik het adres van een website rechtstreeks in als u het kent i.p.v. een zoekmachine in te schakelen.
 • Raadpleeg minder pagina’s door precieze zoekwoorden te gebruiken.
 • Maak gebruik van bladwijzers.

Google, een milieu bewust bedrijf*
Van hun website*:

Google blijft zich inzetten voor CO2-neutraliteit en compenseert 100% van de eigen wereldwijde energieconsumptie in 2017 met de inkoop van hernieuwbare energie. Dit is inclusief het verbruik van datacenters en Google Cloud. Dus als u kiest voor Google Cloud Platform om uw rekenwerk uit te voeren, uw gegevens op te slaan en uw apps te ontwikkelen, compenseren we uw gebruik met de inkoop van schone energie, waardoor u uw impact op het milieu verkleint.


Voor mij is dit één van de redenen waarom ik zoveel mogelijk Google toepassingen gebruik. Wil je meer weten over Google en Milieu? Onderaan deze bijdrage vind je de link de website.

Wat doe ik dus met mijn foto's? 
Die stuur ik zelden of nooit via een social app of email. Liever deel ik die via een link en bepaal ik zelf de rechten die de kijkers krijgen;
 • een Google album in Google Foto's;
  • dan kan ik er voor kiezen of anderen foto's in dat album mogen toevoegen (Leuk als je met anderen een tripje hebt gemaakt en de foto's van elk lid wilt samenbrengen)
  • kan ik er voor kiezen de geografische info te delen of niet (ivm privacy)
 • Een Google Drive album;
  • dan kan ik er voor kiezen of kijkers wel/niet de foto mogen downloaden, kopieren of afdrukken.
Probeer het zelf eens! Het kost jou in het begin misschien iets meer moeite maar je voorkomt irritatie bij ontvangers, onoverzichtelijke verspreiding van jouw beeldmateriaal en je wordt een stukje groener!!

Bronnen:
https://www.energids.be
https://twosidesna.org/about
https://cloud.google.com/environment/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?