Goed voor het milieu.. en toch blind!

In 2018 schreef John Harris in de Guardian een interessant artikel 'Our phones and gadgets are now endangering the planet'. Hierin schrijft hij o.a. dat de CO2-afdruk van het internet binnenkort groter is dan de gehele luchtvaartindustrie.


De vriendelijke Cloud
Ik vraag me dan ook regelmatig af hoe mensen zo 'goed' kunnen zijn voor het milieu en tegelijkertijd zo blind. Neem nu de gemeente Amsterdam. Er is geen fatsoenlijk mens in Nederland te vinden die voor zijn plezier naar Amsterdam gaat met de auto. Het kost een vermogen en de gemeente doet er alles aan om jou met die auto te weren, te belasten en te bekeuren.

En tegelijkertijd, kijk eens in de grachten. Daar vaart zowel de toeristenindustrie als de rijke grachtengordel bewoner nog volop met een door fossiele brandstoffen aangedreven motor rond. Het zou mij niet verbazen als de CO2 emissie op de grachten inmiddels groter is dan de emissie door auto's in Amsterdam.
Toch blijft de lokale overheid hameren op terugdringen van de auto en doet zij niets aan het verkeer op het water. In plaats van een voorbeeld te nemen aan de Zuid-Duitse meren waar elektrische aandrijving verplicht is en fossiele brandstof aangedreven motoren zijn verboden, kiest men in Amsterdam voor de makkelijkste deug-politiek en blijft men focussen op de auto. Het gaat dus niet écht om het klimaat, het gaat om de macht en diegene die voorop loopt in de hype is de goeroe.

De Cloud, wat het is.
Het zit waarschijnlijk in de natuur van de mens. Wegkijken is een van onze grootste talenten. We kopen massaal elektrische auto's zonder ons te willen laten informeren wat deze versnelde en gesubsidieerde productie aan extra CO2 emissie oplevert. Ook al zouden we allemaal stikken vanwege die versnelde productie van elektrische auto's, de mens lijkt niet in staat de ratio te verkiezen boven haar drang naar participatie in de wereldwijde klimaat-hype.

Zo ook met ons eigen CO2 productie vanwege ons internet gebruik. We appen ons suf en sturen foto's (Mb's) of zelfs complete filmpjes (vele Mb's) via whatsapp talloze keren in de rondte inplaats deze centraal op te slaan en iedereen een linkje te sturen. We stellen de cloud liever voor als een schone wolk, onaangetast door CO2, dan een beeltenis van apparatuur die een enorme, sterk groeiende, energiebehoefte kent. En intussen spreken we, als brave klimaathype-adept, wel de buurman er op aan dat hij dag en nacht de lamp in zijn garage laat branden, niet wetende hoeveel CO2 we die dag zelf middels ons internet-gebruik hebben geëmitteerd. Het gaat niet om het klimaat, maar wie er het best deugd. (En die buurman kan lekker toch niet controleren hoeveel elektriciteit ik op internet verstook).

Ja, ik vind dat u zich best wat meer bewust mag zijn dat uw whatsapp gedrag (en internet-gedrag in het algemeen) zeer grote hoeveelheden CO2 emissie ten gevolge heeft. En ja, daar is op simpele wijze wat aan te doen. Maar ja, dan moet je dus iets 'DOEN'. Is wegkijken niet makkelijker? Jij ziet toch ook liever die mooie wolk dan die lelijke snoertjes?

Lees mijn andere bijdragen onder het label Duurzaam voor meer informatie over CO2 en het Internet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?