Digitale nalatenschap zelf regelen in Google account


Het blijft me verbazen hoe weinig mensen weten van de aanbieders van digitale diensten die zij gebruiken. Zo is bijvoorbeeld het verschil tussen Facebook en Google bij veel mensen nog altijd niet duidelijk en worden zij op een hoop gegooid als 'slechte bedrijven' zonder te weten waar ze het nu eigenlijk over hebben en wat deze bedrijven nu feitelijk doen. Dit betreft ook 'wat ze van mij weten' en 'wat ze van mij bewaren'.

Zelfs als ik dan uitleg dat Google geld wil verdienen aan adverteren en Facebook aan doorverkopen van jouw (profiel-)gegevens wil men hier liever niet over nadenken en houdt men vast aan het makkelijke idee dat ze 'allemaal slecht zijn'. Dit gaat vaak gepaard met een enorme overschatting van zichzelf waarbij men denkt dat de informatie over de persoon in kwestie van groot belang is en bedrijven dat eeuwig zouden willen bewaren.....

Vandaag las ik in een krant een oproep (waarschijnlijk gesponsord door het notariaat) dat iedereen in zijn testament zou moeten opnemen wat Google met jouw gegevens moet doen na overlijden. Maar Google heeft dat al sinds jaren geregeld!!

Bovendien kost bewaren van uw gegevens geld, veel geld. Waarom zou een commercieel bedrijf jouw gegevens willen bewaren als dat niets meer oplevert? Zoals je in een eerder artikel van mij kunt lezen spant Google zich enorm in om 0% CO uit te stoten en maken zij het meeste gebruik van groene stroom. Als je denkt dat het bewaren van uw kiekjes, chats, emailtjes gratis is en geen kosten kent dan heb je het mis. Kijk nog maar eens goed naar jouw tienduizenden foto's en zelfportretten. Denk je serieus dat een commercieel bedrijf die zou willen bewaren na jouw overlijden? Heb je enig idee hoeveel CO2 je uitspaart als je zelf bij leven hier eens flink de schop doorheen haalt?

Inactiviteitsvoorkeuren bij Google

Google eigent zich niet (in tegenstelling tot sommige andere dienstverleners) het eigendom van jouw persoonlijke gegevens toe. Dit is uitvoerig beschreven in hun gebruiksvoorwaarden en past niet in hun bedrijfsplan. Om deze reden kennen zij al sinds jaren de mogelijkheid om via Inactiviteitsvoorkeuren aan te geven wat er met jouw gegevens moet gebeuren in geval je zelf niet meer in staat bent jouw account te gebruiken. Dit laatste klinkt wellicht een beetje cryptisch maar komt omdat Google een bredere toepassing ziet dan uitsluitend overlijden.

Ook indien je ziek wordt en niet meer in staat bent jouw activiteit op internet voort te zetten wil Google van je weten wat er met jouw gegevens moet gebeuren.

Ik heb deze instellingen al bijna 10 jaar actief. Op deze pagina van Google kun je lezen wat inactiviteitsvoorkeuren inhoudt. Het werkt heel simpel. Je stelt een periode in van inactiviteit. Dit wil zeggen dat je op jouw Google account en apps gedurende een door jou te bepalen periode niet actief bent (niet inlogt en niets meer doet). Dit betekent dus dat je geen mails meer leest, geen foto's meer maakt en synchroniseert met Google Foto's, geen Google maps gebruikt enzovoort. In feit betekent dit dat je je mobiele telefoon niet meer gebruikt en niets meer doet op jouw computer.
Je kunt op jouw pagina van inactiviteitsvoorkeuren deze periode instellen. Vervolgens geef je een telefoonnummer op waarop Google je meerdere malen zal proberen te bereiken vóórdat verdere actie wordt ondernomen. Ook kun je een tweede emailadres opgeven indien je misschien besloten hebt zonder Google account verder door het leven te gaan.

Dan geef je maximaal 10 mensen op die Google op de hoogte kan stellen als jouw Google account inactief wordt. (bijvoorbeeld jouw partner of jouw kinderen). Bij elke persoon kun je aangeven tot welke gegevens van jou zij toegang krijgen. Die gegevens bronnen bij Google vormen best wel een lange lijst waarvan je deels misschien het bestaan niet eens afwist. Dit bewijst maar weer dat Google hier serieus mee omgaat! Je vinkt gewoon alle onderwerpen naar keuze aan. Vervolgens bevestigt Google dat er bij inactiviteit een emailbericht naar die persoon wordt gestuurd en kun je een telefoonnummer toevoegen zodat die persoon ook een sms zal ontvangen en kun je een persoonlijk bericht opslaan dat meegezonden wordt.

Als laatste, om er helemaal zeker van te zijn dat jouw gegevens worden verwijderd, kun je aangeven of je wil dat jouw gegevens automatisch 3 maanden na inactiviteit worden verwijderd of dat je dit wilt overlaten aan de door jou opgegeven vertrouwenspersonen.

Voordat je dus naar de notaris rent en kosten gaat maken voor het aanpassen van een testament, bekijk even deze instellingen en regel het zelf! Dan help je zelf, ook na je overlijden, mee aan een groenere wereld!Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?