Word je gek van al die wachtwoorden?

Wachtwoorden..... om gek van te worden. Vervelend als je Twitter account gehackt wordt en spam rond stuurt. Op dat moment vraag je je af welke andere accounts ook al weer het zelfde wachtwoord hebben....

Op computer en telefoon heeft een gemiddelde internet-gebruiker zo'n 35 tot 45 wachtwoorden. Dit kan al snel oplopen naar gelang je meer op internet doet. Het onthouden van veel verschillende wachtwoorden is lastig en daarom is de verleiding groot om minder verschillende en makkelijke wachtwoorden te hanteren.

Veel mensen gebruiken een zogenaamde 'loper' als wachtwoord. Een loper is een sleutel die op meerdere sloten werkt. In een gebouw makkelijk om alle kamers mee te openen. In een kast met veel lades, makkelijk omdat je met één sleutel alle lades open krijgt.

Op internet is één wachtwoord voor meerdere accounts niet aan te raden. Het is té simpel om uit te vinden waar je nog meer een account hebt om vervolgens ook die account binnen te gaan op zoek naar waardevolle informatie. Om deze reden heb ik een wachtwoord manager in gebruik heb genomen. (zie hieronder) Hierdoor hoef ik nog maar één wachtwoord te onthouden en hoef ik nooit meer wachtwoorden in te typen!

Behalve wachtwoorden sla ik ook andere gegevens daar in op die expliciet beveiligd wil hebben zoals: Banknummers, Pincodes, Licentienummers etc.

Ik heb te maken met de volgende toegangs wachtwoorden:
 • toegang tot hardware (en WiFi)
 • toegang tot accounts
 • toegang tot applicaties
 • toegang tot databases
En de volgende informatie wil ik expliciet beveiligd hebben opgeborgen:
 • software licenties
 • bankgegevens en andere betaalmiddelen
 • certificaten
Daarbij komt dat ik soms het gebruik van mijn wachtwoord aan anderen wil toestaan maar niet kenbaar wil maken. Net als het tijdelijk uitlenen van een sleutel!

Veilig internetten

Dit zijn de algemene regels waar ik me aan houd:
 1. Gebruik zo min mogelijk inloggen via derden (bijvoorbeeld Facebook) maar maak als het even kan een eigen account aan.
 2. Sla je wachtwoorden nooit in je browser en zet die functie uit! Om mijn digitale leven zo simpel mogelijk te houden en hardware-onafhankelijk, heb ik gekozen voor het eco-systeem van Google. Met één uitzondering - mijn wachtwoorden. Die sla ik NIET op bij Google.
 3. Alle websites waarvan je zelf in eerste instantie niet op het aanmaken van een account zat te wachten (proef-, c.q. test-accounts) van sites waarbij je nooit persoonlijke informatie zal delen of geldtransacties zult doen, kun je eenvoudig aanmaken met jouw emailadres en een betrekkelijk, makkelijk te onthouden, wachtwoord. Ik gebruik daar niet eens mijn echte emailadres maar een alias. Als je zelf een domein hebt kun je een niet-bestaand emailadres gebruiken maar dan moet je wel een catch-all email hebben ingesteld op je domein. Het wachtwoord mag in eerste instantie voor deze sites hetzelfde zijn. Mocht blijken dat je die site intensiever gaat gebruiken en meer gegevens gaat delen, wijzig je gewoon je wachtwoord (en eventueel emailadres).
 4. Bij winkelen via internet zijn zowel persoonlijke gegevens als betaalgegevens aan de orde. Ook banksites en creditcard firma's reken ik tot deze categorie. Ik gebruik mijn eigen emailadres en een uniek wachtwoord gegenereerd via mijn wachtwoord manager. Afhankelijk van toegestane karakters en lengte maak ik een mix van hoofdletters, kleine letters, speciale karakters en cijfers.
 5. Alle sites die persoonlijke gegevens registreren bij aanmelding en waarbij je een exposure onder jouw naam naar buiten zult hebben dienen goed beveiligd te worden. Zelfde laken en pak als bij punt 4.
 6. Alle gegevens zoals bankgegevens, pincodes, certificaten en persoonlijke ID's als rijbewijzen, paspoorten sla ik ook op in mijn wachtwoord manager onder strikte beveiliging.
 7. Als extra beveiliging gebruik ik Google Authenticator bij het inloggen op mijn digitale kluis en heb ik de toegang tot de kluis beperkt tot het land waar ik me op dat moment bevind (instelling in LastPass).

Één wachtwoord als geheime sleutel tot al jouw wachtwoorden

Ik heb verschillende wachtwoord managers geprobeerd en ben uiteindelijk terecht gekomen bij +LastPass. Met name de mogelijkheid om wachtwoorden tijdelijk uit te kunnen lenen en de uitgebreide beveiliging van deze applicatie gaf de doorslag.
Klik hierboven voor 1 maand gratis op mobiele apparatuur

Ik gebruik de Chrome browser en de extensie van Lastpass. Ik heb een chrome-account dat synchroniseert via mijn google account. Zodra ik me op welke computer dan ook bij Chrome aanmeld met mijn Google account worden mijn extensies gesynchroniseerd en heb ik de beschikking over mijn 'eigen' extensies waaronder die van Lastpass. Aan het begin van mijn sessie meld ik mij via deze extensie aan. Wanneer ik vervolgens een website bezoek en mij om naam en wachtwoord wordt gevraagd biedt Lastpass mij aan het in te vullen. Als ik maar een login op die site heb, pakt Lastpass automatisch de goede. Heb ik meerdere accounts op die site, klik ik de account naar keuze aan en vervolgens worden loginnaam en wachtwoord (alleen puntjes zichtbaar op scherm) door Lastpass ingevuld.

Het is een top applicatie en het is op vaste computers (maar ook laptops) zelfs gratis!!! Wil je de app op je smartphone gebruiken, betaal je $ 1,- per maand. Voor bedrijven zijn er speciale arrangementen.

Alle informatie over Lastpass tref je aan op deze pagina. Mocht je een account overwegen gebruik dan deze link om een account te maken en je krijgt 1 maand gratis de premium account om de mobiele versie uit te proberen.

Lastpass maakt je leven een stuk eenvoudiger EN veiliger!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gmail instellingen - Inbox

Foto's opslaan in Google Drive of Google Foto's?

In 2 dagen website klaar - Hoe is dat mogelijk?