Vijf voor Twaalf in 2019Luisterend naar het Nieuwjaarsconcert schrijf ik dit bericht om het nieuwe jaar in te luiden. Ik wens iedereen een gezond en voorspoedig 2019!

Het wordt een spannend jaar. Ook in technologisch opzicht. Voor verschillende technologieën is het nu echt 5 voor 12. Niet dat in 2019 WiFi door snelle GSM netwerken overbodig wordt of dat we ons allemaal in een zelfsturende auto zullen gaan verplaatsen maar er staat wel het een en ander op doorbreken. Een van mijn favoriete bladen is het magazine Computer Totaal. Het januari nummer staat vol met nieuwe gadgets voor het huis. Domotica, een andere naam voor huisautomatisering, lijkt in 2019 nu echt door te breken.

Niet alleen kun je je WiFi netwerk tegenwoordig op afstand beheren. Aan dit netwerk kun je allerlei apparaten hangen. Verlichting, deurbel, beveiligingscamera's, verwarming, thermostaat, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het aan jouw netwerk én het internet schakelen. Het is nog niet écht geschikt voor de leek, je moet het wel leuk vinden en tijd voor uit willen trekken want er zijn verschillende platformen waarop al die gadgets met elkaar werken en niet alle apparaten kunnen zonder meer met elkaar communiceren. Ook hier blijkt dat een gemeenschappelijke taal belangrijk is om elkaar goed te begrijpen. Ik vermoed dat marktwerking er voor zal zorgen dat er zich 2 of 3 platformen zullen vormen en dat u op elk van deze platformen uit de voeten zult kunnen om uw apparaten op aan te sluiten.

Over taal gesproken. Ook het gebruik van taal zal in 2019 verder doorbreken. Misschien heb je al bij iemand thuis kennis gemaakt met een 'slimme speaker'. Dit is een speaker met microfoon die is aangesloten op het internet en in verbinding staat met (meestal) de Google Assistent. Met deze assistent kun je converseren en vragen stellen. Wij hebben ons op een kerstavond bijzonder goed vermaakt door een quiz te spelen waarbij we de Assistent vroegen willekeurige nummers uit de 70- en 80-tiger jaren af te spelen die wij vervolgens moesten raden. Van het een kwam het ander en uiteindelijk verzochten we de speaker om karaoke af te spelen op de TV in de huiskamer om daar met z'n allen luidkeels op mee te zingen. Klinkt allemaal technologisch misschien niet hoogstaand maar we zullen zien dat spraak steeds meer interfaces (knopjes, toetsenborden, schakelaars) zal gaan vervangen. En het leuke hieraan is dat dit niet beperkt blijft tot inspreken maar dat steeds meer apparaten ook zullen terug praten. Ik zie dit als een generale repetitie op de introductie van robotten in huiselijke sfeer in de jaren die volgen gaan.

Op het gebied van Social Media zullen we in 2019 echter een grote stap terug doen. Steeds meer gebruikers denken na over hun privacy, veiligheid en hun (onbetaalde) rol als bron van kennis en winst voor bedrijven als bijvoorbeeld Facebook. Overheden willen ook een groot stuk van deze taart en willen ook meer kennis over de burgers vergaren. Men zoekt naar nieuwe wetgeving en experimenteert (China) met sociale controle mechanismen die tot voor kort uitsluitend nog in een Netflix-serie als Black Mirror voor mogelijk werd gehouden.

In navolging op Mike Elgan zal ik dit jaar ook mijn Facebook accounts sluiten waarover later meer. Misschien dat we in 2019 een nieuwe weg in Social Media zullen inslaan. Ik heb deze nog niet ontdekt. Ondanks dat ik experimenteer met platformen als Kialo, MeWe en apps als Vero, Musical.ly (nu TikTok) en Steemit nauwlettend in de gaten hou zie ik nog niet iets waarvan ik denk, wauw, dit gaat het worden! Gek genoeg kijk ik hierbij niet zozeer naar technologie maar meer naar de sociale kant en begrippen als vertrouwelijkheid, privacy en veiligheid en wat mijn rol is als ik akkoord ga met de voorwaarden van de app.

Dat techniek zijn naam niet waard zou zijn als zij niet ook compleet overbodige of lachwekkende producten zou voortbrengen bewijst de i.con. Een product dat ongetwijfeld de lachers op zijn hand zal krijgen, de i.con is een soort fitbit ring voor om het mannelijk geslachtsdeel dat niet alleen prestaties tussen de lakens bijhoudt (en vergelijkt) maar ook ingezet kan worden bij detectie van geslachtsziektes. Met het sexcontract van Zweden in mijn achterhoofd kon dit wel eens snel het lachen doen verstillen als zo'n ring verplicht gaat worden....

Met gedachten aan Chriet Titulaer besluit mijn bericht met de woorden 'Welkom in de Wondere Wereld van de techniek'. En wens jullie allen veel verbazing in 2019!