WhatsApp, Allo, Messaging, Hangouts, WeChat? Welke babbel-app gebruik je in 2019?

In 1992 werden de eerste SMS'jes verzonden. Short Message Service werd ontwikkeld om korte berichtjes uit te wisselen via het telefoonnetwerk. Dit bleek een hit te zijn. Wereldwijd werden er in 2011 zo'n 15 miljoen SMS'jes per minuut verzonden. Dit was een goudmijn voor de telecombedrijven.

In de jaren 2000 werd 3G geïntroduceerd en daarmee werd gebruik van internet op mobiele telefoons mogelijk. Het duurde nog bijna 10 jaar voor het mobiele internetgebruik een grote vlucht nam. En daarmee kwam er concurrentie voor SMS. In 2009 werd WhatsApp geïntroduceerd.


Vandaag de dag is er een overvloed aan appjes om met elkaar te communiceren via mobiel internet:

Facebook messenger (Facebook, USA, 2017; 1,2 miljard gebruikers)
WhatsApp (Sinds 2014: Facebook, USA, 2017; 1,2 miljard gebruikers)
Viber (Sinds 2014: Viber Media, Luxembourg, 2018; 1 miljard gebruikers)
WeChat (Tencent, China, 2016; 768 miljoen gebruikers)
Skype (Microsoft, USA, 2010; 660 miljoen gebruikers)
Line (Naver Corporation, Japan; 2015; 600 miljoen gebruikers)
SnapChat (Snap inc., USA, 2018; 300 miljoen gebruikers)
Kik (Kik Interactive, Canada, 2016: 300 miljoen gebruikers)
Telegram (Pavel Durov, Londen, 2018: 200 miljoen gebruikers)

Google is het nog niet gelukt om een babbel-app tot een wereldwijd succes te maken. De afgelopen jaren heeft Google Hangouts, Google Allo en Duo ontwikkeld en lijkt zich nu te richten op Messaging; de standaard app op Android voor SMS én chats.

Waar let jij op bij de keuze voor een babbel-app?
Natuurlijk, veel aangesloten gebruikers of makkelijk te bereiken gebruikers, is van groot belang. Een app waar je uitsluitend het telefoonnummer nodig hebt om met iemand te kunnen babbelen is erg gemakkelijk. Dit is precies de reden waarom Google tot nu toe geen WhatsApp concurrent heeft. Om de Google babbel-apps te kunnen gebruiken heb je een Google account nodig.
Dit gaat veranderen op de Android apparatuur. Hierop wordt een standaard messaging app meegeleverd waarmee je SMS'en kunt verzenden én kunt chatten! Google stopt in maart 2019 met Google Allo en ook m.b.t. Hangouts is het niet helemaal duidelijk welke kant het met dit, overigens fantastische product, heengaat.

Kijk je alleen naar gebruiksgemak? Of kijk je ook naar veiligheid en privacy?
Kom je nooit in Azië en heb je 'niets te verbergen'? Dan zou je best een Chinese app kunnen gebruiken. Persoonlijk lijkt het me geen prettig idee om te weten dat een buitenlandse overheid om politieke redenen meekijkt naar mijn babbels. Ik weet niet of ik nog een keertje afreis naar China en ik weet ook niet hoe lang WeChat gegevens vasthoudt voor de Chinese overheid. Omdat ik niet weet wat ik van die overheid wel en niet mag bespreken kies ik er voor om geen Chinese app te gebruiken om te babbelen.

Bij Facebook is alle informatie die je middels facebook apps publiceert eigendom van Facebook en mag Facebook doen en laten wat ze daar mee willen. Ik vind het dus ook geen prettig idee dat om commerciële redenen de inhoud van mijn babbels wordt doorverkocht aan derden of gebruikt wordt om mijn door te verkopen profiel compleet te maken. Ik ben dus ook geen voorstander van WhatsApp. Helaas gebruiken veel bekenden van mij deze app en kom ik er niet onderuit om mij via WhatsApp bereikbaar op te stellen.

Om veiligheidsredenen en privacy was ik altijd een voorstander van Google Hangout en Google Allo. Waarom? Google gaat er van uit dat ik zelf de eigenaar ben van mijn content. Google kijkt weliswaar mee om mij van gerichte advertenties te kunnen voorzien maar ze erkent mij als eigenaar en geeft mij dan ook zeer uitgebreid inzage (via mijn Google account) in alle informatie die ik bij Google opsla en geeft mij de mogelijkheid deze te verwijderen indien ik dat zou willen.

Waar ga ik in 2019 op letten?
Helaas moet ik afscheid nemen van Google Allo omdat Google deze in maart 2019 uit de lucht haalt. Naast WhatsApp zal ik zeker de ontwikkelingen van Messaging op mijn Android telefoon in de gaten houden en zal ik vaker deze app gaan gebruiken. Wellicht dat er toch nog een Hangout-versie voor consumenten blijft bestaan - die wil ik dan zeker proberen.

Met betrekking tot online babbelen blijft het op het gebied van veiligheid en privacy interessant. Het wordt steeds spannender of burgers een recht houden op privaat onderling verkeer. In Australië is al een wet in voorbereiding om de overheid ten alle tijden toegang tot dataverkeer te verlenen inclusief encryptie. Google onderzoekt de mogelijkheden om met de Chinese overheid samen te werken en ontwikkelt een browser met censuur-gereedschappen. Hoe lang kunnen burgers nog onderling online babbelen zonder dat een overheid, bedrijf, verzekeraar, handhavingsdienst of zorgverlener meekijkt, -leest of -luistert? Het is aan u om keuzes hierin te maken. Dus als in de toekomst iemand aan u vraagt niet meer via WhatsApp te babbelen maar via een andere app, luister dan vooral even naar de motivatie en schroom niet om een verandering in gang te zetten!
Het is voor onze eigen veiligheid, privacy én vrijheid van meningsuiting dat we kritisch moeten zijn op de koers die gevaren wordt.