Website maken met Blogger

Ik wil een website maken, maar met welk programma?

Er zijn talloze programma's waarmee je een website kunt maken. Programma's die je op je computer gebruikt of programma's die je online kunt gebruiken. Veel programma's worden gratis aangeboden,.... om te beginnen. Vaak blijkt dat na een bepaald aantal pagina's of berichten of andere services (bijvoorbeeld doorverwijzen naar eigen domein) je toch zal moeten betalen. Pas daar dus mee op.
Misschien wil je iemand anders je website laten maken maar wil je zelf de website bijhouden en nieuwe inhoud plaatsen. Ook dit moet gemakkelijk kunnen zonder al te veel benodigde technische kennis. Immers het succes van een website staat en valt bij regelmatig nieuwe berichten die de moeite waard zijn voor de lezer.
Bij veel programma's heb je ook nog eens te maken met technisch onderhoud. Blogger van Google is volledig gratie en er is geen technisch onderhoud nodig! Dit bespaart je veel geld. Als je een van de laatste nieuwe sjablonen gebruikt is de website ook nog eens 'responsive', dat wil zeggen; geschikt voor alle beeldschermen!


Blogger van Google is een eenvoudig, makkelijk, snel en veelzijdig platform om websites en blogs mee te maken en te onderhouden.

Het werkt in zijn geheel online. Dit is makkelijk want dan hoef je geen software te installeren en ben je in feite onafhankelijk van hard- en software. Dat klinkt niet zo belangrijk maar dat is het wel. Steeds vaker gebruiken we meerdere apparaten op verschillende plekken. Niets is vervelender dan software up en running te houden door vele updates, testen, backups te moeten verzorgen en dat je daarvoor verplicht bent op één plek/computer te werken.

Online dus. Dan ben je daar van af! Prettig ook als Google voor de techniek zorgt en je je dus geen zorgen hoeft te maken dat het platform het niet doet.

Om deze reden ben ik enkele jaren geleden begonnen met het maken van websites met Blogger. Aanvankelijk leek dit een onmogelijke opgave omdat ik gewend was met Wordpress websites te maken. Wordpress is een website-platform met enorm veel mogelijkheden en duizenden plugins (stukjes code geschreven door derden). Ontwerpers kunnen helemaal los op dit platform omdat bijna niets onmogelijk lijkt.

Blogger, de naam zegt het al, is toch alleen voor blogs?
Dat klopt, Blogger is gemaakt voor blogs. Toch is het mogelijk om de blog zodanig aan te passen dat je door het verwijderen van een paar typische blog-functies er een website mee kunt maken. Naast een stroom van berichten (Blog), kun je ook statische pagina's maken en deze opnemen in een navigatiebalk zodat je lezers de pagina's kunnen vinden.

Zoals we van Google gewend zijn staat er een heldere handleiding online. Deze kun je vinden onder deze link. Ik raad iedereen aan deze handleiding door te nemen. Omdat deze handleiding uitsluitend de standaard functionaliteit behandeld zal ik op deze website (of Blog zo je wilt 😀 ) tips en trucs behandelen om jouw blog verder aan te passen.

Omdat ook de code (XML) voor gebruikers is aan te passen zijn in feite de mogelijkheden voor programmeurs ook eindeloos. De gehele code kan worden aangepast. De vraag dient zich dan wel aan of je hiermee niet je doel voorbij schiet. Het allerbelangrijkste doel voor mij is juist dat mijn klant, de gebruiker, zonder veel technische kennis de website zelf moet kunnen onderhouden. De aanpassingen en tips die ik behandel laten daarom de werking van Blogger zoveel mogelijk in tact opdat de gebruiker zoveel mogelijk van de standaard functionaliteit gebruik kan maken. Daar waar er iets met code gedaan moet worden betreft dit vaak niet meer dan een stukje code kopiëren en op de juiste plaats in te plakken.

Voorbereiding
Je moet je bedenken dat Blogger een Google-product is. Dit betekent dat je een Google-account nodig hebt. Blogger kent een integratie functie met Google+ profiel of Google+ pagina. En omdat een Google+ (bedrijfs-)pagina weer gekoppeld kan zijn met Google Maps en profielen en pagina's met YouTube is het van belang dat je van te voren goed nadenkt over hoe jouw omgeving er uit zal gaan zien.
Welke Browser gebruik je is gek genoeg ook van belang. Ik werk vanaf het begin met Chrome. Deze browser kent de optie om meerdere personen toe te voegen. Dit is een groot voordeel als je je privé-leven en je werk gescheiden wilt houden.

Voorbeelden

http://dominican.property
Deze website is in 2017 gemaakt met een van de allernieuwste sjablonen en is daardoor geschikt voor alle schermen, van mobiel tot computer en TV. Alle vastgoed objecten zijn in berichten opgemaakt. Daarnaast zijn er een paar vaste, zogenaamde statische pagina's, onder andere voor Contact. De contact pagina is een Google formulier. Het voordeel van Google formulieren is dat alle reacties met tijdstempel in een rekenvel worden verzameld. Lekker overzichtelijk en eventueel uit te breiden met kolommen voor acties en herinneringen.

http://www.wijkverenigingbenoordenhout.nl/
Dit is een website van een wijkvereniging. In deze website is o.a. gebruik gemaakt van iFrames om binnen deze website die van anderen te tonen en zijn ook Google Documenten gebruikt als pagina. Het voordeel van deze laatste functie is dat contentmanagers uitsluitend de pagina hoeven te editen en in zijn geheel niet met Blogger hoeven te werken om de pagina op de website aan te passen. Dit maakt ook de verdeling en beheer van rechten om te wijzigen flexibel.

http://www.stijlentraditie.nl/p/uitvaartzorg.html
Ook deze website bestaat in feite uit twee bij elkaar horende websites. Voor de bezoeker geeft dit een beleving van 1 bedrijf met 2 afdelingen. Op deze website worden ook Google formulieren en presentaties gebruikt.

Waarom Blogger?
Of je nu een bedrijfswebsite maakt of snel een website voor een event. Met Blogger leg je de nadruk op de communicatie!

Kosten gaan voor de baat. Dus wat is er mis om eerst kennis en ervaring op te doen met een eigen website, content, publicatie en distributie van berichten. Mijn klanten besteden een fractie van de kosten aan hun websites in vergelijking met concurrenten en hebben een groot rendement. Google zorgt voor de techniek, integratie en indexatie (gevonden worden) en de klant kan zich in het geheel focussen op haar boodschap.
In een later stadium kan de klant altijd nog beslissen een ontwerper in te huren voor een 'mooier plaatje' of een van de vele Blogger-templates te gaan gebruiken. Maar eerst de communicatie op gang krijgen!

Met Blogger kun je binnen een paar uur een website hebben staan die communiceert met social media. Dit is met andere platformen vaak iets ingewikkelder of duurder. (Blogger is gratis!) Als je geen groot bedrijf hebt met een enorm budget om een fantastische website te lanceren en veel geld spendeert aan SEO en reclame kun je beter die kosten besparen en voor een website gaan die uitnodigt om te onderhouden. Het doorplaatsen van berichten op Twitter, Facebook, Google+, YouTube etc. zorgen er sowieso voor dat de meeste van je berichten in eerste instantie niet op je website worden gelezen!

Eigenaren kunnen zowel de blog als de content downloaden voor backup of de export gebruiken om in andere platformen te importeren. Je zit dus niet gevangen in het net! Met het aanmaken van je site maakt Google er meteen een mobiele site voor. Zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. Kortom, gemak dient de mens.Lees de handleiding van Blogger aandachtig door en volg mijn website voor alle tips en trucs om jouw site succesvol te maken!