Jouw laatste laptop?

Kijk nog maar eens goed naar jouw computer of laptop, waarschijnlijk is het je laatste!

Ga je in de toekomst een Chromebook, tablet of gewoon jouw telefoon gebruiken?
Laten we eerlijk zijn. Wat is er de laatste jaren nu nog verbeterd aan de desk- en laptops? De schermen zijn inmiddels fantastisch de snelheden zijn toereikend en de opslag loopt in de honderden Gigabytes. Nu zelfs de banken appjes werkend hebben voor mobiel lijkt de toekomst zich volledig op de smartphone, tablets en Chromebooks te richten. 

Behalve voor grafisch ontwerp en andere specialistische programma's is er geen reden meer om niet geheel in de cloud te gaan werken. Dus waarom nog een grote harde schijf en programmatuur om op jouw eigen apparaat email af te handelen inplaats van in de cloud?

Het heeft er alle schijn van dat we aan het eind van het computertijdperk zitten zoals we het de afgelopen 40 jaar hebben zien ontwikkelen. Kijk eens naar Samsung's DeX station. Zet je Samsung smartphone in het station en koppel dit aan elk willekeurig scherm, toetsenbord en muis en je hebt een desktop-ervaring! De smartphone wordt dus jouw computer, jouw handtop! We zullen in de nabije toekomst meer fabrikanten zien met dit soort uitbreidingen voor smartphones.

Een andere ontwikkeling zijn de Chromebooks. Dit concept is ontwikkeld door Google en zij zijn daar (niet in de laatste plaats vanwege de kosten) zeer succesvol mee op scholen en universiteiten in de USA. Voor de prijs van een nieuwe MacBook koop je makkelijk een dozijn Chromebooks! Met zo'n Chromebook werk je volledig online. Is dat een bezwaar? Die paar toepassingen die nog offline werken komen binnenkort heus wel online. Net als de meest gangbare toepassingen zoals, email, tekstverwerking, foto en videobewerking, etc. dit nu al zijn.

Maar wacht eens even! Om Chrome uit te proberen hoef je niet eens een Chromebook te kopen. Heb je nog een oude laptop (met een kapotte harde schijf, maakt niet uit) dan kun je Chrome ook op een USB stick installeren, in de laptop steken en op een geheel moderne wijze Chrome gebruiken van de stick. Even Googlen op 'Chrome on USB for Windows, Mac of Linux' en je vind in een wip hoe je dit doet. Handig om altijd bij je te hebben en op elke willekeurige computer met je eigen systeem op te kunnen starten.

Heb je geen oude laptop maar wel een mooi groot scherm met HDMI aansluiting? En heb je nog ergens een toetsenbord en muis? Met een ASUS Chromebit-B014C (te koop bij o.a. Mediamarkt) maak je van elk scherm een computer. Dit gaat dus één stap verder dan Chrome op een USB stick, hier zit ook de computer in!


En dan hebben we nog de tablets. Ook op dit gebied zien we een trend waarbij de tablet, door te koppelen aan een toetsenbord de laptop verdringt. Kijk maar eens naar de nieuwe Pixel C van Google. Een schitterend tablet dat je bovenop een toetsenbord kunt zetten om zo te kunnen typen. Voor veel tablets zijn deze opties reeds beschikbaar en voor veel gebruikers is dit een welkom (en voordeliger) alternatief voor een dure nieuwe laptop.