Aan de slag met Blogger - Deel 2

Je hebt een Google account aangemaakt en je hebt de Chrome browser in gebruik genomen. De instellingen van je Gmail- en/of Google account heb je nagekeken en de instellingen van Chrome heb je aangepast (zie Deel 1).

Heb je in Chrome de juiste persoon (identiteit) geopend en ben je ingelogd bij Google? Ga dan nu naar blogger.com.

Aan de slag met Blogger

Maar niet voordat ik nog een keertje meld dat er een fantastische handleiding met illustraties en video op de Google Help staat.

De help is volledig in de Nederlandse taal, helder en behoorlijk compleet. Doe jezelf een plezier en neem er even de tijd voor. Het is de moeite waard!

Ga naar blogger.com. Dit is je homepage voor al jouw blogs onder dit account. Maak een nieuwe blog aan. Je geeft je blog een leuke titel en maakt een blogspot URL aan. De blogspot URL wordt door Google gebruikt voor alle Blogger sites. Later kun je een eigen URL of domein koppelen.

Kies een sjabloon. De eerste vier sjablonen zijn 'responsive'. Contempo, Soho, Emporio en Opvallend zijn sjablonen voor websites die zich automatisch aanpassen aan de schermgrootte van de bezoeker. De een bekijkt jouw website via een mobiele telefoon, de ander met een iPad en de derde op een laptop. Deze vier sjablonen zorgen er voor dat de website automatisch wordt aangepast. Je hoeft dus geen aparte mobiele site te maken! Deze sjablonen zijn in 2017 beschikbaar gekomen en bieden de beste optie voor een goede website.

Klik nadat je een titel hebt gegeven, een URL hebt gemaakt en een sjabloon hebt gekozen op de knop  en voilá je eerste blog is gemaakt!

Geen pottenkijkers

Tijdens het maken van je website wil je nog geen bezoekers. Als eerste ga je daarvoor naar de instellingen om de privacy van je blog bewerken. Vink twee keer nee aan om te voorkomen dat je blog gevonden kan worden en klik daarna op Wijzigingen opslaan.

Als je blog helemaal klaar is kun je deze twee opties weer op 'Ja' zetten en wordt jouw site geïndexeerd zodat iedereen je site kan vinden.