Aan de slag met Blogger - Deel 1

Photo by Headway on Unsplash

Stap 1: Voorbereiding

Inleiding
Je wil met Blogger aan de slag om een website of blog te maken. Op deze pagina kun je lezen welke voorbereidingen je daartoe treft. Bij sommige voorbereidingen zal niet meteen duidelijk zijn waarom ik dit voorstel. Ik zal later proberen dit zo helder mogelijk toe te lichten.

Onder welke account?

Eigen bedrijf
Als het gaat om een site voor je eigen bedrijf is het handig om een aparte Google account (inclusief Gmail) aan te maken. Je kunt dan later je zakelijke email (en blog en YouTube etc.) makkelijk gescheiden houden van je privĂ© mail. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk Google het je maakt om op je mobiel binnen apps te switchen van de ene naar de andere account. Binnen gmail kent Google zelf een functie om van beide accounts, indien gewenst en gemachtigd, alle mail tegelijk te bekijken!

Voor klanten
Om zoveel mogelijk gebruik te maken van het aanbod van Google voor gratis gebruik en opslagruimte breng ik de websites van mijn klanten onder op de accounts van mijn klanten. Mijn klant is dan 100% eigenaar van zijn omgeving, foto’s en teksten in Drive, Website in Blogger, YouTube-kanaal, Google Maps en Plus pagina en koppelingen met overige social media en is vrij om adviezen en ondersteuning in te roepen bij partijen naar keuze. Dit vind ik prettig en ik denk dat dit zo hoort.

Omdat Google de verplichting tot echte namen heeft laten varen kun je nu een nieuwe account aanmaken met een naam die gekoppeld is aan de functie. Bijvoorbeeld; marketing.bedrijfsnaam@gmail.com of beheerder.bedrijfsnaam@gmail.com.

Browser
Om het werken met ‘verschillende petten’ optimaal te ondersteunen is het werken met Chrome-Browser onontbeerlijk. Een belangrijke functie van de Chrome-browser is het toevoegen van meerdere personen. Maak je een nieuwe persoon aan, dan koppel je die persoon aan het nieuwe Google account en kun je die versie van Chrome helemaal inrichten voor die nieuwe persoon of functie. Je kunt dan Google-meldingen, nieuwslezers, bladwijzers etc. in die browser-identiteit installeren met het grote voordeel dat wanneer je op een ander apparaat inlogt via Chrome - alle knopjes, bladwijzers en gekoppelde apps die bij die identiteit horen, gesynchroniseerd worden. Je hebt dus overal de beschikking over je werkblad en gereedschappen voor die pet of functie! Je kunt beide personen in verschillende browser-versies tegelijkertijd open hebben staan en op een Mac zelfs verdelen over verschillende virtuele schermen. Dit werkt echt ideaal en eenmaal hieraan gewend wil je nooit meer terug.

Chrome tips
  • Ga in Chrome meteen naar instellingen en pas de standaard lettertypes aan. Dit is belangrijk want in Blogger worden deze lettertypes gebruikt. Stel je in Chrome bijvoorbeeld Arial in als eerste standaard lettertype, dan zal dit ook jouw standaard lettertype worden in Blogger 
  • Hoe je met wachtwoorden om gaat is apart verhaal. Je kunt er voor kiezen om je wachtwoorden bij je Google account op te slaan of in een wachtwoordenkluis die hier los van staat, bijvoorbeeld Lastpass. Zie hieronder. 
  • Installeer Ghostery of Privat Badger (zie playstore) om je privacy te beschermen. 
Andere tips volgen. Hou deze website in de gaten.

Wachtwoorden
Omdat je voor een functie als beheerder of marketing consultant voor je het weet veel Lastpass heeft mijn voorkeur. Deze wachtwoord manager heeft vele geweldige functies zoals het kunnen openen vanuit beperkt aantal landen en het uitlenen van wachtwoorden zonder dat de ‘lener’ het wachtwoord kan zien. Installeer meteen de wachtwoordmanager in de nieuwe browser en alle wachtwoorden van die betreffende klant, functie of pet worden bij deze account opgeslagen. Dit betekent wel dat bij overdracht dus niet alleen de Google account moet worden overgedragen maar ook het hoofdwachtwoord van de wachtwoordmanager. Voordeel is dat de veiligheid van de omgeving geoptimaliseerd kan worden door voor elke gekoppelde account moeilijk en complexe unieke wachtwoorden gemaakt kunnen worden die je niet hoeft te onthouden!
wachtwoorden aanmaakt is het handig om meteen een online wachtwoordenkluis in gebruik te nemen.